Handige tips voor een sollicitatiegesprek

12feb - door pm-admin - 0 - Over Sollicitatie

Een sollicitatiegesprek voer je niet elke dag. Daarom is het goed om weer even omhoog te halen wat nu echt belangrijk is tijdens dit gesprek. In dit artikel lees je over vijf handige tips voor een sollicitatiegesprek.

sollicitatiegesprek

1. Kom op tijd

Misschien een inkoppertje, maar kom gewoon op tijd! Je kunt beter iets te vroeg zijn dan te laat. Als je de eerste keer al niet op tijd komt dan heeft men waarschijnlijk weinig vertrouwen in je. Op tijd komen is daarom ontzettend belangrijk.

2. Neem rust in het gesprek

Houd rust in je gesprek. Je mag wel een beetje overdreven overkomen, maar in het eerste gesprek moet je ook aftasten. Laat je gesprekspartner daarom uitspreken voordat je een antwoord geeft. Af en toe een stilte is niet erg! Je kunt beter iets langer wachten en dan pas antwoord geven. Liever een goed antwoord, dan een half antwoord!

3. Praat positief over vorige werkgevers

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er vaak gevraagd naar je vorige werkgevers. Probeer hierbij altijd een positief beeld te schetsen over je vorige (bij)baan. Minder positieve ervaringen kun je beter niet benoemen, mits je er uiteindelijk een positieve draai aan kunt geven. Als voorbeeld: ‘’Ik heb ontslag genomen bij mijn vorige baan, omdat het werk niet voldoende aansloot op mijn ambities.’’

4. Bereidheid

Laat weten waartoe je bereid bent in je nieuwe baan. Het is belangrijk dat je een positieve én flexibele indruk achterlaat. Geef daarbij je grenzen aan in wat je wel en niet wilt doen. Lieg daar ook niet over. Indien je wordt aangenomen hoor je je namelijk ook aan je woord te houden.

5. Bedank je gesprekpartner

Je kunt na je sollicitatiegesprek een bedankbrief sturen naar je gesprekspartner. Je onderscheidt je van andere sollicitanten door dit te doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.